Błonnik w naszej diecie

O wadze błonnika i jego wpływie na nasz stan zdrowia mówi się coraz więcej. I bardzo dobrze. To właśnie błonnik w dużej mierze odpowiada za to, w jaki sposób funkcjonuje nasz układ pokarmowy. Dieta bogata w błonnik powinna zawsze oznaczać równoczesne spożywanie dużej ilości płynów, bowiem to właśnie a nią wiąże błonnik. Jest ona przeznaczona dla osób cierpiących na cały szereg chorób oraz tych, którzy borykają się z problemem nadmiernej otyłości. Błonnik ma dobroczynny wpływ na metabolizm, ułatwia wypróżnianie, chroni jelita przed groźnymi dla nich bakteriami, a nade wszystko daje uczucie sytości, które pozwala ograniczyć liczbę spożywanych posiłków. Na co więc zwrócić uwagę, by dostarczyć do organizmu więcej błonnika? Jest go dużo w produktach zbożowych, pełnoziarnistych, takich jak musli i otręby, czy pieczywo razowe. Błonnik znajdziemy także w kaszach, roślinach strączkowych, kapuście i brokułach. Aby dostarczyć do organizmu więcej błonnika, warto także częściej sięgać po suszone owoce.