Jeśli ryż, to pełnoziarnisty
- 168 Views
- Redakcja nyb.pl
- 7 kwietnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Bardzo często, kupując ryż, bezkrytycznie sięgamy po najprostszą formę ryżu białego, najczęściej w woreczkach. Tym samym wybieramy najgorszą z możliwych odmian, pozbawioną wszystkiego, co w ryżu najlepsze. Tymczasem spoglądając na półkę w każdym większym supermarkecie, dostrzec możemy bogactwo odmian i kolorów. Jedną z ciekawszych odmian jest ryż czarny, ale korzystnie na nasz organizm działają także odmiany brązowe i czerwone. Ważne, aby był to ryż pełnoziarnisty. Tylko taki zawiera potas, gwarantujący równowagę kwasowo-zasadową. Czarny ryż jest ponadto krwiotwórczy, wspiera więc funkcjonowanie anemików. Wzmacnia także nerki i poprawia wydolność trawienną żołądka. Błonnik zawarty w pełnoziarnistym ryżu poprawia pracę jelit i oczyszcza układ pokarmowy z nagromadzonych toksyn. Na dodatek jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu, zapewniając przy tym długotrwałe uczucie sytości. Te wszystkie zalety zachęcają, aby uświadamiać sobie, iż istnieje więcej niż jedna odmiana ryżu i bogactwo to wykorzystać w swojej kuchni.

- 24 lutego 2021
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska