Komosa ryżowa to jeden z produktów z kategorii tzw. superfoods, czyli wyróżniających się szczególnie dobroczynnym wpływem na nasz organizm. Komosa ryżowa znacznie częściej jest widoczna w sklepach pod nazwą quinoi, bywa nazywa również ryżem peruwiańskim. Okazuje się, że istnieje kilka odmian komosy , nie tylko najpopularniejsza na sklepowych regałach biała. Oprócz niej, szczególnie często dostępna jest komosa ryżowa czarna oraz komosa ryżowa czerwona. Swoją sławę i popularność quinoa zawdzięcza składkowi. Aż 18% jej bogactwa to białka, zaś ok. 9% nienasycone kwasy tłuszczowe. W potrawach na bazie komosy ryżowej odnajdziemy również wapń, fosfor, witaminę E, żelazo. Quinoa może być stosowana podobnie jak nasza rodzima kasza. Jest zatem doskonałą bazą do sałatek, szczególnie, jeśli pokusimy się o nietuzinkowe dodatki. Można dodawać ją także do zup czy używać jako bazy dania głównego. Sprawdzi się także w wersji śniadaniowej. Jedyna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to skrobia, której komosa ryżowa zawiera całkiem sporo.