Komosa ryżowa
- 439 Views
- Redakcja nyb.pl
- 26 kwietnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Komosa ryżowa to jeden z produktów z kategorii tzw. superfoods, czyli wyróżniających się szczególnie dobroczynnym wpływem na nasz organizm. Komosa ryżowa znacznie częściej jest widoczna w sklepach pod nazwą quinoi, bywa nazywa również ryżem peruwiańskim. Okazuje się, że istnieje kilka odmian komosy , nie tylko najpopularniejsza na sklepowych regałach biała. Oprócz niej, szczególnie często dostępna jest komosa ryżowa czarna oraz komosa ryżowa czerwona. Swoją sławę i popularność quinoa zawdzięcza składkowi. Aż 18% jej bogactwa to białka, zaś ok. 9% nienasycone kwasy tłuszczowe. W potrawach na bazie komosy ryżowej odnajdziemy również wapń, fosfor, witaminę E, żelazo. Quinoa może być stosowana podobnie jak nasza rodzima kasza. Jest zatem doskonałą bazą do sałatek, szczególnie, jeśli pokusimy się o nietuzinkowe dodatki. Można dodawać ją także do zup czy używać jako bazy dania głównego. Sprawdzi się także w wersji śniadaniowej. Jedyna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to skrobia, której komosa ryżowa zawiera całkiem sporo.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?