Mąka kokosowa to naturalny produkt, stanowiący uboczny efekt produkcji mleka kokosowego. Trzeba przyznać, że to bardzo pożyteczny i przydatny w kuchni „odpad”. Konsystencją przypomina doskonale wszystkim znaną mąkę pszenną, podobne jest również jej kulinarne zastosowanie. Sprawdza się w różnego typu wypiekach – nie tylko słodkich, jako panierka, zagęszczacz, ale też w roli, w której mąkę pszenną trudno sobie wyobrazić: dodatku do deserów i koktajli. Mąką kokosowa wyglądem przypomina wszystkim znaną mąkę, jednak właściwości ma zupełnie inne. Nie zawiera glutenu, przy okazji przemycając do naszego organizmu spore dawki błonnika. Zawiera go dwukrotnie tyle, co mąka pszenna. Mąka kokosowa zawiera także proteiny. Dostarcza przy tym stosunkowo niewielkie dawki węglowodanów. Tym samym nie podnosi poziomu cukru we krwi, okazuje się też, że wprowadzenie jej do diety obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom, cukrzycy czy chorobom serca. Mąka kokosowa staje się produktem coraz bardziej popularnym, poszukiwanie przepisów na jej wykorzystanie też jest coraz łatwiejsze.