Masło czy margaryna?
- 36 Views
- Redakcja nyb.pl
- 15 stycznia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kwestia wyboru pomiędzy masłem a margaryną to odwieczny dylemat dietetyków i przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem sprawa jest oczywista. Zawsze, kiedy mamy do wyboru produkt naturalny oraz syntetyczną alternatywę o znacznie gorszej jakości, powinniśmy wybrać to pierwsze. Większość margaryn dostępnych na sklepowych półkach to produkty, stanowiące efekt przetworzenia chemicznego. Modyfikacje te nie mają wcale korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, lecz sprawić, by produkcja była tańsza i efektywniejsza. Ponieważ jednak społeczeństwo zdążyło nasłuchać się, że masło jest złe, a margaryna dobra – dokonuje błędnego wyboru. Masło z kolei to produkt naturalny, składający się z dobroczynnych tłuszczów. Choć margaryna ma podobną zawartość tłuszczu, co masło, to zupełnie inny tłuszcz. Kwas masłowy, stanowiący składową produktu, to substancja, która potrafi zablokować komórki powodujące raka okrężnicy, wspomagając tym samym zdrowe komórki. Masło dostarcza także witaminy A. Mając do wyboru produkt naturalny i sztuczny, zawsze lepiej wybrać ten pierwszy.

- 13 listopada 2019
Meksykańska kuchnia co pożywnego może przynieść ?
- 20 sierpnia 2019
Jesień sezonem na pyszny jabłecznik
- 19 sierpnia 2019
Drop set
- 18 sierpnia 2019
Meksykańska kuchnia co pożywnego może przynieść ?
Jesień sezonem na pyszny jabłecznik
Drop set
Zupy wegańskie – jak je przyrządzić?
Miesiąc na formę
Dlaczego warto pić kawę w umiarkowanych ilościach?
Czym jest kwas pantotenowy?
Street workout dla kogo ?