Mleko kokosowe, obok sojowego, jest najpopularniejszym roślinnym napojem, który postawił przed sobą cel zastąpienia mleka krowiego czy koziego. Ma wiele zastosowań: od bezpośredniego spożywania w formie napoju po wykorzystywanie go jako dodatku do zup, gulaszów, potraw z indyjskim rodowodem czy nawet jako składnika deserów oraz słodkich wypieków. Swą gęstość odżywczą oraz konsystencję mleko kokosowe zawdzięcza obecności oleju kokosowego – obecnie funkcjonującego także jako osobny produkt. Nie każde mleko kokosowe, które możemy kupić w supermarkecie, jest rzeczywiście produktem zdrowym i pełnowartościowym. Szczególnie powinniśmy wystrzegać się takich rodzajów mleka kokosowego, w którego składzie odkryjemy dodatkowe, nienaturalne substancje, jak choćby stabilizatory w postaci gumy guar. Unikać należy również mleka kokosowego odtłuszczonego oraz napojów kokosowych, które są po prostu oszustwem, zwykle wzbogaconym o cukier. Tego typu produkty mają dużo niższą zawartość tłuszczu kokosowego, często odnajdziemy w ich składzie zbędny słodzik, co przekłada się bezpośrednio na znacznie niższą wartość produktu końcowego.