Wiele diet zakazuje stosowania soków – szczególnie owocowych – w czasie ich trwania. Twórcy jadłospisów z reguły mają jednak na myśli gotowe soki z supermarketów, pakowane w kartony, dosładzane cukrem lub – co gorsza – słodzikiem. Często przygotowuje się je nie z owoców, lecz z koncentratów owocowych, co w konsekwencji sprawia, że poza ogólnym aromatem, z owocami i warzywami nie mają one wiele wspólnego. Na szczęście w obecnych czasach nie jest żadnym problemem inwestycja w sokowirówkę lub wyciskarkę. Część owoców i warzyw można także wrzucić do blendera i stworzyć w ten sposób apetyczny koktajl. Jeśli będziemy dokładnie przeliczać wydane pieniądze na litr soku, domowa ich produkcja na pewno wyjdzie drożej niż w przypadku zakupu soku gotowego. Musimy jednak mieć świadomość, że nie jest to ten sam produkt. Nie jest też problemem znaleźć własne źródło dostaw owoców i zawsze opłaci się to bardziej niż kupowanie owoców w sklepie. Dodatkowo własne przygotowanie miksów owocowych i warzywnych pozwoli nam stworzyć nowe smaki, których próżno szukać na półkach.