Syrop klonowy to produkt, który do Polski przywędrował dzięki amerykańskiej i kanadyjskiej sztuce filmowej, gdzie nierozerwalnie współistnieje z tamtejszymi naleśnikami, określanymi wdzięcznym mianem pancakesów. Syrop klonowy jest produktem wegańskim, w 100% roślinnym, uzyskiwanym głównie na terenie Kanady bezpośrednio z pnia klonu. To gęsty, bardzo słodki płyn, bogaty w wiele składników odżywczych. Przede wszystkim uwagę zwrócić należy na zawartość witamin z grupy B, w szczególności zaś witaminy B Dzięki antyutleniaczom działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Odnajdziemy w nim także cynk, magnez, potas oraz wapń. Szukając syropu klonowego na swój użytek, koniecznie trzeba zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwy, 100% produkt prosto z Kanady nie powinien zawierać już żadnych dodatków, aromatów ani stabilizatorów. W sklepach typu Kuchnie Świata, prócz samego syropu, odnajdziemy sporo słodkości z jego wykorzystaniem, w tym czekoladki wykonane w 100% z tego płynu, jednak syrop klonowy jest dobrym dodatkiem do dań wytrawnych. Jest stosunkowo kaloryczny, ale w ogólnym bilansie i tak jego wartość energetyczna jest niższa niż w przypadku cukru i miodu.