Warzywa to bardzo ważny element każdego zdrowo zbilansowanego menu. Powinny stanowić składnik każdego posiłku lub przekąski. Swego czasu byliśmy świadkami kampanii w mediach postulującej spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. To postulat słuszny, gdyż cel jest nie dość że realistyczny, to jeszcze dający potwierdzone zabezpieczenie przed ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych. Za porcję uznaje się na przykład duże jabłko lub banana, dwa mniejsze owoce, szklankę świeżo wyciskanego soku owocowego lub warzywnego, miseczkę sałatki warzywnej czy 80-100 gramów ugotowanych warzyw, takich jak marchewka czy brokuł. Warzywa i owoce są niezastąpionym źródłem praktycznie wszystkich witamin, do tego zawierają polifenole i karotenoidy. To także najpewniejszy sposób na dostarczenie swojemu organizmowi odpowiedniej dawki błonnika, bez którego funkcjonowanie układu pokarmowego będzie znacznie utrudnione. Dobierając składniki posiłku, powinniśmy zwracać uwagę na to, by paleta warzyw obecnych na talerzu była różnorodna.