Brzmi tajemniczo? Na razie jeszcze tak, jest jednak nadzieja, że babka płesznik na stałe zagości w polskich kuchniach. Do tej pory używają jej głównie osoby zajmujące się przygotowywaniem wegańskich wypieków, ponieważ babka płesznik doskonale zastępuje jajka. Ten dodatek kulinarny otrzymuje się z rośliny o tej samej nazwie, rosnącej w Indiach oraz części krajów europejskich. Właściwości, które wykorzystuje się w kuchni, wynikają z obecności w roślinie błonnika działającego jak klej. Potrafi on absorbować wodę, sprawiając, że powstaje gęsta, żelowa substancja, która jest wykorzystywana między innymi jako zamiennik jajka. Wystarczy wymieszać łyżkę proszku z babki płesznik z trzema łyżkami wody, by otrzymać zamiennik jednego jajka. Mimo że jajka zastępować można w kuchni wegańskiej chociażby siemieniem lnianym, babka płesznik jest w tym względzie najlepsza. W Polsce wciąż jest trudno dostępna, w swoje ofercie ma ją jednak większość internetowych sklepów zielarskich i ze zdrową żywnością oraz stacjonarnych zielarni. Najlepiej kupować całe nasiona, nie zmielone wcześniej przez producenta.