Syrop z agawy to kolejny, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością produkt, który może zastąpić nam pozbawiony wartości biały cukier. Pochodzi z Meksyku i produkowany jest z soku z rdzenia kaktusów. Nad polskim, białym cukrem ma tą przewagę, że za jego słodycz odpowiada nie sacharoza lub też glukoza, a fruktoza – cukier owocowy, który co prawda cukrem być nie przestaje, ale jest przyswajany przez organizm znacznie wolniej. Nadaje się zatem doskonale dla diabetyków. Syrop z agawy konsystencją przypomina rzadki miód, podobny może mieć kolor, choć jego barwa, w zależności od odmiany, może wahać się od bardzo jasnej po karmelową. Im ciemniejszy kolor, tym słodszy smak, choć syrop z agawy generalnie jest dużo słodszy niż cukier. W związku z tym używa się go mniej, co jest pewnym pocieszeniem w temacie sporej kaloryczności tego produktu. Syrop z agawy jest produktem wegańskim i odpowiednim dla alergików. Mogą używać go osoby z problemami cukrzycowymi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Niestety, ma śladowe ilości minerałów i przeciwutleniaczy.