Baton, chipsy… Co się kryje w przekąskach?

Nie potrafimy się im oprzeć, chociaż wiemy, że niekoniecznie są zdrowe. Niepozorny czekoladowy batonik to cała tablica Mendelejewa w atrakcyjnym papierku. Większość słodyczy zawiera w sobie rafinowany cukier, który sprzyja cukrzycy i otyłości, a także skutkuje wieloma innego rodzaju nieprzyjemnościami, choćby takimi jak próchnica czy problemy z cerą. Podobnie działają na nasz organizm kolorowe napoje gazowane. To nic innego jak cukierek czy batonik w płynnej formie. Nie dość, że nie stanowią odpowiedzi na zapotrzebowanie organizmu na płyny, to jeszcze prowadzić mogą do odwodnienia. Przeważnie składają się z samego cukru lub – w wersjach light – ze słodzików. Poza smakiem – a i tu jego jakość jest kwestią gustu – nie ma żadnego powodu, aby napoje tego typu znajdowały się w naszych lodówkach. Bardzo szkodliwe są także chipsy. W każdej paczce znajdziemy potężną dawkę tłuszczów trans, a także wielokrotnie wyższą od dziennej dopuszczalnej dawkę soli. Nadmiar obu tych substancji sprawia, że częste jedzenie chipsów niekorzystnie odbije się zarówno na sylwetce, jak i na sercu oraz układzie krążenia.