Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur jest jedną z najdłużej znanych i spożywanych kasz w historii ludzkości. Szacuje się, że jej niezwykłe wartości odżywcze były zauważone już 2 tys. lat p. n.e. Kasza na ogromną skalę występuje głównie w kuchni tureckiej, syryjskiej, irańskiej czy arabskie. Największą zaletą kaszy jest spora ilość błonnika. Na 100 g przypada aż 4, 5 g błonnika. Zawiera ponadto mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu składników odżywczych jak wapń, magnez, sód czy potas. Zalecana jest szczególnie tym którzy mają problem z układem krążenia, sercem czy zakrzepicą. Ponadto zawiera spore ilości żelaza. Mogą więc śmiało po nią sięgać ci, których dotyka problem anemii. Warto jeszcze nadmienić, że ten składnik spożywczy posiada mnóstwo witamin z grupy B. Kasza bulgur może więc kojąco wpływać na nasz układ nerwowy. Dla osób odchudzających się z pewnością na znaczeniu ma to, że kasza bulgur usprawnia funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Niestety jest dość kaloryczna. Po przyrządzeniu kaszy jej kaloryczność wynosi nawet 83 kcal na zaledwie 10 deko produktu.