Właściwości kaszy bulgur
- 174 Views
- Redakcja nyb.pl
- 2 lutego 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kasza bulgur jest jedną z najdłużej znanych i spożywanych kasz w historii ludzkości. Szacuje się, że jej niezwykłe wartości odżywcze były zauważone już 2 tys. lat p. n.e. Kasza na ogromną skalę występuje głównie w kuchni tureckiej, syryjskiej, irańskiej czy arabskie. Największą zaletą kaszy jest spora ilość błonnika. Na 100 g przypada aż 4, 5 g błonnika. Zawiera ponadto mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu składników odżywczych jak wapń, magnez, sód czy potas. Zalecana jest szczególnie tym którzy mają problem z układem krążenia, sercem czy zakrzepicą. Ponadto zawiera spore ilości żelaza. Mogą więc śmiało po nią sięgać ci, których dotyka problem anemii. Warto jeszcze nadmienić, że ten składnik spożywczy posiada mnóstwo witamin z grupy B. Kasza bulgur może więc kojąco wpływać na nasz układ nerwowy. Dla osób odchudzających się z pewnością na znaczeniu ma to, że kasza bulgur usprawnia funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Niestety jest dość kaloryczna. Po przyrządzeniu kaszy jej kaloryczność wynosi nawet 83 kcal na zaledwie 10 deko produktu.

- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Jak przygotować batony proteinowe ?
- 24 czerwca 2020
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska
Trening łydek – alternatywy