Właściwości kaszy bulgur
- 348 Views
- Redakcja nyb.pl
- 2 lutego 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kasza bulgur jest jedną z najdłużej znanych i spożywanych kasz w historii ludzkości. Szacuje się, że jej niezwykłe wartości odżywcze były zauważone już 2 tys. lat p. n.e. Kasza na ogromną skalę występuje głównie w kuchni tureckiej, syryjskiej, irańskiej czy arabskie. Największą zaletą kaszy jest spora ilość błonnika. Na 100 g przypada aż 4, 5 g błonnika. Zawiera ponadto mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu składników odżywczych jak wapń, magnez, sód czy potas. Zalecana jest szczególnie tym którzy mają problem z układem krążenia, sercem czy zakrzepicą. Ponadto zawiera spore ilości żelaza. Mogą więc śmiało po nią sięgać ci, których dotyka problem anemii. Warto jeszcze nadmienić, że ten składnik spożywczy posiada mnóstwo witamin z grupy B. Kasza bulgur może więc kojąco wpływać na nasz układ nerwowy. Dla osób odchudzających się z pewnością na znaczeniu ma to, że kasza bulgur usprawnia funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Niestety jest dość kaloryczna. Po przyrządzeniu kaszy jej kaloryczność wynosi nawet 83 kcal na zaledwie 10 deko produktu.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?