Bulgur w diecie sportowej
- 165 Views
- Redakcja nyb.pl
- 22 czerwca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kasza bulgur przez wiele osób jest mylona z kuskusem. Podobieństwa, jakie narzucają się w pierwszej chwili, wiążą się zapewne ze sposobem przygotowania. Oba rodzaje przygotowuje się poprzez zalanie ich wrzątkiem w proporcjach 1:2, dodaniu odrobiny soli, a następnie odstawieniu na 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę i napęczniała. Podobieństwa wynikają też z faktury samej kaszy, choć bulgur występuje w różnych grubościach: od bardzo drobnej, po zbliżoną do jaglanej. Kaszę bulgur uzyskuje się z pszenicy, najczęściej jest to twarda pszenica. Wartości odżywcze tej kaszy są imponujące: zawiera ona bardzo dużo błonnika, witamin z grupy B, potasu, fosforu, żelaza. Coraz częściej dostępna jest w zwykłych supermarketach oraz sklepach osiedlowych. W składzie odnajdziemy także przeciwutleniacze oraz kwas galusowy – związek, który ma udowodnione zdolności do blokowania rakotwórczych związków, wykazuje także działanie antyseptyczne, przeciwpotne i ściągające. Bulgur jest smaczny zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.

- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Jak przygotować batony proteinowe ?
- 24 czerwca 2020
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska
Trening łydek – alternatywy