Co tkwi w żurawinie?
- 360 Views
- Redakcja nyb.pl
- 12 kwietnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Wartości zdrowotne żurawiny są znane od dawna, jednak jej zastosowanie paramedyczne sprowadza się w dużej mierze do użycia w preparatach wspomagających funkcjonowanie układu moczowego. Okazuje się jednak, że takie myślenie o żurawinie jest niedocenieniem jej prawdziwych możliwości. Żurawina wykazuje bowiem silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Wspomaga także odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Jak wiadomo, witamina C wspiera również syntezę kolagenu w organizmie, zatem pozytywne skutki jej działania będzie widać nawet zewnętrznie. Rzadko wspomina się o żurawinie w kontekście zawartości błonnika, a ma go dosyć sporo. Inne składowe tego owocu to również witamina E, magnez, fosfor, potas czy jod, będący błogosławieństwem dla tarczycy. Żurawina dostępna jest w sklepach w formie świeżej, suszonej lub przetworów takich jak soki i konfitury. Wybierając jakąkolwiek, prócz świeżej, formę zwracać należy uwagę na jej jakość. Żurawina powinna być niesiarkowana, przetwory zaś nie wykazywać na pierwszym miejscu swojego składu cukru.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?