Dlaczego warto gotować na parze?

Najzdrowiej jest oczywiście spożywać owoce i warzywa w formie surowej. Każda obróbka termiczna eliminuje część witamin, choć zdarzają się drobne wyjątki. Jednym z niewielu warzyw, które zyskują w czasie podgrzewania jest pomidor. W innych przypadkach warzywa tracą większość witamin rozpuszczalnych w wodzie i część tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie każdy jednak jest stworzony do diety raw, opartej na spożywaniu wyłącznie produktów surowych. Najlepszą formą obróbki cieplnej jest gotowanie na parze. Nie trwa ono długo, więc pozwala ocalić większość cennych składników, przede wszystkim witamin oraz błonnika. Gotowanie na parze nie oznacza jedynie przyrządzania obiadowej jarzynki. Z powodzeniem przygotujemy w ten sposób mięso i ryby, które pozostają soczyste, mają niską zawartość tłuszczu, a dzięki lekkostrawności są odpowiednie w diecie dziecięcej, osób starszych i schorowanych. Gotowanie na parze nie wymaga też drogiego sprzętu: odpowiedni garnek jest oczywiście przydatny, lecz wystarczy specjalny wkład pasujący do posiadanych już przez nas naczyń.