Gdy musi chrupać…
- 167 Views
- Redakcja nyb.pl
- 11 sierpnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Dietetycy z pewnym rozbawieniem zauważają fakt, że wiele osób, które w nadmiarze pochłania przekąski oraz ciasteczka, sugeruje się nie tylko smakiem, ale chrupaniem produktu. Często to sam efekt dźwiękowy, towarzyszący pochłanianiu tych produktów, daje dużo większą przyjemność niż kubki smakowe. Po części jest to zasługa akrylamidów. Są to związki chemiczne, które początkowo wykorzystywane były do produkcji papieru i oczyszczania ścieków! Przemysł spożywczy odkrył je dużo później jako substancje, które sprawiają, że jedzenie chrupie. Prócz tego, że chrupią, przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych. Ze względu na sposób przygotowywania ciastek i przekąsek na skalę przemysłową, w ten sposób do organizmu dociera także sól oraz duże dawki kwasów tłuszczowych omega- Na szczęście, aby chrupało, nie musi być chemicznie. Dobrym pomysłem na przekąski są świeże warzywa pokrojone w słupki, podane ze zdrowymi dipami lub hummusem. Z odsieczą mogą nam przyjść również orzechy, pestki dyni lub słonecznika.

- 24 lutego 2021
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska