Gluten w diecie sportowej
- 444 Views
- Redakcja nyb.pl
- 20 lutego 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
To mieszanina białek roślinnych, gluteiny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Jeszcze kilka lat temu, gluten był wykluczony z diety jedynie przez osoby cierpiące na celiakię. Obecnie modna dieta glutenowa zdobywa wszystkie poradniki żywieniowe. Jest nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale też nie szkodzi żadnej osobie. Osoby przechodzące na dietę bezglutenową, powinno wiedzieć co kryje się za tą nazwą. To mieszanina dwóch białek roślinnych: gliadyny i gluteiny, które można znaleźć w większości zbóż wspomnianych wcześniej. Osoby dotknięte celiakią, nie mogą jeść glutenu bo są na nie uczulone. Reakcja alergiczna jest natychmiastowa i objawia się wstrząsem anafilaktycznym, wymiotami, skurczami oskrzeli, katarem, pokrzywką czy zmianami skórnymi. To, jak przebiega alergia zależne jest od wieku osoby. Dzieci reagują inaczej a dorośli inaczej. Nigdy nie przechodź samodzielnie na dietę bezglutenową gdyż może Ci poważnie zaszkodzić.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?