Glutation występuje w każdym żywym organizmie. Pełni rolę jednego z głównych antyoksydantów ( czyli posiada detoksykacyjne właściwości ), ale jego działanie opiera się również na kilku innych, nie mniej ważnych funkcjach. Wspomniana obecność we wszystkich żywych organizmach (przy przypomnieniu, że poza nimi jest nietrwały) sprawia, że znaleźć ten związek można w większości produktów spożywczych. Warto jednak, jeśli chce się zwiększyć jego poziom w swoim organizmie, co jest oczywiście zalecane, skorzystać z ofert, jakie kuszą z warzyw i owoców takich jak brokuły, cebula, czosnek, szparagi, awokado czy kapusta. Wymienione rośliny zawierają go w sobie proporcjonalnie sporo co sprawia, że stanowią kuszące źródło tego związku. Jako antyoksydant spełnia jedno główne zadanie – niszczy szkodliwe rodniki i usuwa z organizmu ciężkie metale obecne w organizmach między innymi przez popularny ostatnio smog, dlatego warto dołączyć do diety wspomniane rośliny zwłaszcza teraz, kiedy powietrze zimowe nie należy do najczystszych.