Gluthation
- 365 Views
- Redakcja nyb.pl
- 23 stycznia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Glutation występuje w każdym żywym organizmie. Pełni rolę jednego z głównych antyoksydantów ( czyli posiada detoksykacyjne właściwości ), ale jego działanie opiera się również na kilku innych, nie mniej ważnych funkcjach. Wspomniana obecność we wszystkich żywych organizmach (przy przypomnieniu, że poza nimi jest nietrwały) sprawia, że znaleźć ten związek można w większości produktów spożywczych. Warto jednak, jeśli chce się zwiększyć jego poziom w swoim organizmie, co jest oczywiście zalecane, skorzystać z ofert, jakie kuszą z warzyw i owoców takich jak brokuły, cebula, czosnek, szparagi, awokado czy kapusta. Wymienione rośliny zawierają go w sobie proporcjonalnie sporo co sprawia, że stanowią kuszące źródło tego związku. Jako antyoksydant spełnia jedno główne zadanie – niszczy szkodliwe rodniki i usuwa z organizmu ciężkie metale obecne w organizmach między innymi przez popularny ostatnio smog, dlatego warto dołączyć do diety wspomniane rośliny zwłaszcza teraz, kiedy powietrze zimowe nie należy do najczystszych.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?