Jak zrobić sos do sałatki?
- 181 Views
- Redakcja nyb.pl
- 2 lipca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Każdemu posiłkowi powinny towarzyszyć warzywa. Nie ulega wątpliwości, że to bardzo cenna zasada. Choć zrobienie sosu do sałaty, który niewątpliwie nada całości smak, nie jest żadną filozofią ani wyższą szkołą chemii, wiele osób próbuje uprościć sobie ten proces, dodając do smaku majonezu albo – co gorsza! – sięgając po gotowe sklepowe dressingi: w butelce lub w proszku przeznaczonym do rozmieszania w oliwie. Oba pomysły są złe. Gotowe sosy zawierają składniki bardzo wątpliwej jakości, wzbogacone zagęstnikami, stabilizatorami, barwnikami. Dressing sałatkowy najlepiej wykonać na bazie dobrej jakości oliwy oraz octu w proporcjach: 3 części oliwy na 1 część octu. Kluczem do sukcesu jest dokładne połączenie ich. Można dokonać tej sztuki za pomocą blendera, w większości sytuacji doskonale sprawdzi się jednak słoik z dopasowaną nakrętką. To do niego wlewamy wszystkie składniki, a następnie energicznie potrząsamy niczym shakerem. Do dressingu dodać można świeże zioła, czosnek i chili. Mdły smak oliwy, a później sałaty, przełamać może skórka lub sok cytrynowy, gorczyca, świeżo zmielony pieprz.

- 24 lutego 2021
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska