Kasza jaglana, jedna z najzdrowszych kasz obecnych na naszych stołach, powstaje z prosa. Jest to jedna z najstarszych roślin występujących na całym świecie, a od swoich krewnych wyróżnia się tym, że jako jedyne zboże pozostaje zupełnie zielone, mimo całkowicie dojrzałej wiechy. Kasza jaglana znana jest na całym świecie, donoszą o niej przekazy historyczne z Azji i Europy środkowej, w Polsce jednak na długie lata popadła w niełaskę, zyskując łatkę pokarmu dla biedoty. Na szczęście jej zwolenników przybywa, co jaglanka zawdzięcza w dużej mierze rewolucji bezglutenowej, która niedawno przetoczyła się przez świat. Jej ogromną zaletą, także odróżniającą ją od wielu innych, jest zdolność odkwaszania organizmu. Jedząc kaszę jaglaną, dostarczamy sobie również cały pakiet witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor i krzem, odpowiedzialny nie tylko za piękny wygląd włosów, skóry i paznokci, ale również za kondycję naczyń krwionośnych. Odnajdziemy tu także witaminę A i lecytynę. Polecana jest także w chorobach wątroby, jelit czy żołądka. Samo zdrowie!