Oliwa z oliwek – superfood

Oliwa tłoczona z oliwek zajmuje bardzo wysokie miejsce w rankingu tak zwanych superfood, czyli żywności, która wywiera najlepszy wpływ na zdrowie człowieka. To najbardziej niezwykły tłuszcz, jaki można używać podczas przygotowywania codziennych potraw. Oliwa jest bowiem pełna nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozbawiona cholesterolu, aromatyczna, a przy tym wszystkim także bardzo smaczna. Znajdują się w niej polifenole i witamina E – przeciwutleniacze, które powstrzymują komórki nie tylko przed starzeniem, ale także przed niebezpiecznym mutowaniem w zmiany nowotworowe. Występujące w niej witaminy A, D i K są tu szczególnie dobrze przyswajalne, ponieważ rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Co więcej, oliwa ma właściwości bakteriobójcze: jest w stanie unieszkodliwić i zniszczyć rozliczne szkodliwe substancje lub mikroby, które dostały się do wnętrza organizmu. Poprawia jakość trawienia i inicjuje gruntowne procesy detoksykacji, przyczyniając się tym samym do zachowania harmonijnego funkcjonowania całego ciała.