Margaryna – czy trzeba jej unikać?
- 252 Views
- Redakcja nyb.pl
- 17 sierpnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Margaryna to produkt, który nietrudno znaleźć w sklepowym dziale z nabiałem. Powszechnie uchodzi przede wszystkim za alternatywę masła jako tłuszczu do smarowania pieczywa i w tej perspektywie jest przedmiotem nieustannego sporu, który rodzaj sprzedawanego tłuszczu jest korzystniejszy dla zdrowia. Margaryna składa się z tłuszczów roślinnych, rozrzedzonych wodą lub mlekiem, całości receptury dopełniają rozmaite substancje poprawiające smak i kolor. Faktem jest, że w margarynie mogą znajdować się szkodliwe tłuszcze trans, odpowiedzialne między innymi za podwyższanie poziomu złego i obniżanie ilości dobrego cholesterolu, jednak jakość każdej konkretnej margaryny zależy od metod produkcji, jakie uskutecznia dany producent. Oprócz margaryny konkurującej z masłem, w sklepach znajdują się także margaryny twarde, w kostkach – one są z kolei konieczne do przygotowywania pysznych domowych wypieków. Jest to nieco paradoksalne, właśnie one zawierają więcej tłuszczów trans, a wzbudzają mniejsze kontrowersje od swoich miękkich kuzynek.

- 24 lutego 2021
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska