Mleko kokosowe – do czego je wykorzystać?

Mleko kokosowe, jak słusznie podpowiada nazwa, powstaje z orzecha kokosowego, a ściślej rzecz ujmując – jest wyciskane z jego miąższu. Płyn ten jest nazywany mlekiem właściwie umownie, a wraz z podobnymi napojami pozyskiwanymi z innych nasion czy nawet ryżu, stanowi alternatywę mleka zwierzęcego dla sympatyków kuchni wegańskiej. W oczach wegan mleko kokosowe to idealny składnik różnego rodzaju dań, a także dość smakowity napój. Pojawia się ono szczególnie często w przepisach na niewymagające pieczenia ciasta i deserowe przysmaki, jest stosowane do zagęszczania sosów i zup. Z powodzeniem zastąpi mleko krowie w każdym tradycyjnym przepisie. Tym, co zachęca do korzystania z mleka kokosowego, są przede wszystkim jego wartości odżywcze. Bogate w szereg cennych pierwiastków, na czele z manganem, miedzią i fosforem, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Może pomagać w leczeniu wrzodów układu pokarmowego, poprawiać metabolizm, czy też minimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego.