Morwa biała – drzewo liściaste, które potrafi osiągnąć do 10 metrów wysokości i ma owoce, które kształtem przypominają jeżyny. Są bardzo niskokaloryczne i mają słodki smak i zawierają: kwasy organiczne, maltozę, sacharozę, flawonoidy i fruktozę. Liście morwy białej mają witaminy z grupy B. Witamina B1 poprawia nastrój, witamina B2 ma bardzo duży wpływ na wzrok, witamina B6 jest niezbędna podczas produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy także w syntezie białek, witamina PP wspomaga funkcjonowanie mózgu. Magiczne właściwości posiada także korzeń morwy – to bardzo dobry środek na kaszel, astmę, a ponadto potrafi ma właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów, z którymi nadal boryka się społeczeństwo. Morwa potrafi zmniejszyć produkcję tłuszczu i odkładania tkanki tłuszczowej, dlatego ludzie, którzy chcą schudnąć tak często chętnie po nią sięgają. W przypadku gorączki bardzo dobrze zadziała nalewka z liści morwy, ponieważ skutecznie ją obniży. Morwa jest bardzo zdrowa i warto ją jeść.