Nietolerancja laktozy – i co dalej?

Nietolerancja laktozy jest dolegliwością, którą coraz rzadziej się lekceważy. Wcześniej pojawiające się problemy, świadczące o tym problemie uznawano po prostu za symptomy przejedzenia, problemów z trawieniem i coś, co musi minąć samoistnie. Nietolerancja laktozy objawia się najczęściej wzdęciami, bólami brzucha, biegunkami, uczuciem pełności lub przelewania się w brzuchu. Podobno problem dotyczyć może nawet co trzeciej dorosłej osoby w Polsce. Pocieszające jest jednak, iż nie dla każdego diagnoza oznaczać musi całkowitą rezygnację z produktów zawierających laktozę. jest ich dość sporo: od mleka (zarówno krowiego, jak i koziego, owczego), przez sery i przetwory mleczne, aż po pieczywo. Na szczęście w supermarketach znajdują się już całe półki wypełnione odpowiednikami pozbawionymi laktozy, co sprawia, że nie musimy koniecznie rezygnować z naszych ulubionych produktów. Można także szukać zamienników: krowie mleko zastąpić można napojami roślinnymi – kokosowym czy ryżowym. Rezygnując z przetworów mlecznych, dobrze szukać również źródeł wapnia i białka w rybach, warzywach strączkowych czy niektórych kapustowatych.