Piperyna w diecie sportowej

Piperyna to związek, który znajduje się w czarnym pieprzu, więc jest to składnik naturalny. Już wiele wiele lat temu była ona stosowana w medycynie chińskiej i indyjskiej. Leczono nią wszelkie dolegliwości trawienne typu zaparcia, biegunka czy nawet choroby serca i bóle stawów. W świecie kulturystyki taki składnik nazywany jest termogenikiem, inaczej spalaczem tłuszczu. Termogeniki to najskuteczniejsze i naturalne składniki takie właśnie jak pieprz czarny (piperyna) przyspieszające spalanie tłuszczu. Są one stosowane w różnych suplementach tak jak Piperyna np. w tabletkach. Piperyna może blokować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniżać poziom tłuszczu w krwiobiegu. Pod wpływem piperyny wzmaga się też wydzielanie soków trawiennych takich jak żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Piperyna przyspiesza proces trawienia pokarmu. Piperyna m także znaczenie przy wchłanianiu składników odżywczych takich jak witamina C, selen, beta-karoteny, witamina A, witamina B6 i koenzym Q Piperyna działa także antydepresyjnie.