Po co komu kwas foliowy?
- 369 Views
- Redakcja nyb.pl
- 5 lipca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kwas foliowy pełni w organizmie tak ważną funkcję, że został nawet uznany za witaminę i ukrywa się w zestawie witamin z grupy B pod tajemniczą nazwą witaminy B Przeciętnemu człowiekowi kwas foliowy kojarzy się ze stanem ciąży, ponieważ dla przyszłych matek jest niezbędny. Wspieranie rozwoju płodu nie jest jednak jedyną jego funkcją. Kwas foliowy odkrywa bardzo ważną rolę w przemianach aminokwasów oraz w budowie składników krwi, jest również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Suplementacja jest stosunkowo łatwa i częsta nie tylko u ciężarnych, ale i u osób odchudzających się, przyjmujących długotrwale lekarstwa albo też cierpiących na schorzenia układu pokarmowego. Prócz suplementacji warto sięgać po produkty spożywcze, które zawierają kwas foliowy w swoim składzie. Na szczęście jest ich sporo, a wśród najważniejszych wymienić wystarczy szpinak, brukselkę, bób, kalafior czy brokuły. Dobrym źródłem są także jajka i kiełki zbóż. Warzywa zawierające w składzie B6 najlepiej spożywać surowe lub krótko gotowane.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?