Bez seryny nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka. Seryna należy do tych aminokwasów, które bez problemu są syntezowane przez nasz organizm. Związek ten jest w dużej mierze odpowiedzialny za syntezę białek mięśniowych, cukrów, fosfatydyloseryny, ale nie tylko pomaga też w syntezie lecytyny, sfizgozyny. Jeżeli chodzi o aspekt sportowy, zawodnicy głównie decydują się na suplementację diety tym składnikiem ze względu na kontrolę wpływu zawartości kortyzolu we krwi. Seryna dostępna jest również w solidnej ilości w produktach spożywczych takich jak np. mleczko sojowe. Niestety tak się składa, że na rynku nie ma zbyt wielu preparatów bazujących w głównej mierze albo tylko na serynie, jeżeli już takowe są to ich ceny są na tyle wysokie że nie każdy ma możliwość regularnej suplementacji diety tym właśnie środkiem. Fosfatydyloseryna jest jedną z pochodnych seryny, która ostatnimi czasy staje się coraz bardziej lubianym przez producentów składnikiem stosowanym w preparatach przeznaczonych dla ludzi pracujących umysłowo.