Sól – dobra czy zła?
- 446 Views
- Redakcja nyb.pl
- 18 marca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Sól to jedna z podstawowych kuchennych przypraw, bez której nie funkcjonuje prawdopodobnie żadna rodzina, przygotowująca jedzenie w domowym zaciszu. Także sympatycy dań gotowych, nawet jeśli po solniczkę sięgają rzadko, na etykietach opakowań żywności mają jasne dowody na to, że sól jest dodawana do znakomitej większości produktów. Oczywiście nie można zaprzeczyć dobrym właściwościom soli – jej niewielkie dawki wspomagają działanie układu nerwowego i mięśni, pomagają też utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie. Niestety soli w diecie współczesnego człowieka jest zbyt dużo, a jej nadmiar może bardzo niekorzystnie odbić się na zdrowiu. Sól przede wszystkim zatrzymuje wodę w organizmie, przyczyniając się w ten sposób do problemów z nerkami i pojawiania się nadciśnienia tętniczego, które może być śmiertelnie groźne. Co więcej, choć brzmi to nieco paradoksalnie, nadużywanie soli może być także jedną z przyczyn zapadnięcia na cukrzycę. Naukowcy podejrzewają też, że nadmiar soli można oskarżyć ponadto o nowotwory żołądka lub udary mózgu.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?