Sól – dobra czy zła?
- 271 Views
- Redakcja nyb.pl
- 18 marca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Sól to jedna z podstawowych kuchennych przypraw, bez której nie funkcjonuje prawdopodobnie żadna rodzina, przygotowująca jedzenie w domowym zaciszu. Także sympatycy dań gotowych, nawet jeśli po solniczkę sięgają rzadko, na etykietach opakowań żywności mają jasne dowody na to, że sól jest dodawana do znakomitej większości produktów. Oczywiście nie można zaprzeczyć dobrym właściwościom soli – jej niewielkie dawki wspomagają działanie układu nerwowego i mięśni, pomagają też utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie. Niestety soli w diecie współczesnego człowieka jest zbyt dużo, a jej nadmiar może bardzo niekorzystnie odbić się na zdrowiu. Sól przede wszystkim zatrzymuje wodę w organizmie, przyczyniając się w ten sposób do problemów z nerkami i pojawiania się nadciśnienia tętniczego, które może być śmiertelnie groźne. Co więcej, choć brzmi to nieco paradoksalnie, nadużywanie soli może być także jedną z przyczyn zapadnięcia na cukrzycę. Naukowcy podejrzewają też, że nadmiar soli można oskarżyć ponadto o nowotwory żołądka lub udary mózgu.

- 24 lutego 2021
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Kto powinien zainteresować się pilatesem?
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska