Awokado to produkt kaloryczny, jednak, w odróżnieniu od popularnych zapychaczy w postaci słodkich bułek czy słodyczy, nie są to puste kalorie. Każdy kęs awokado to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują zdrowe dla serca tłuszcze omega-3 oraz tłuszcze jednonienasycone. Obniżają one poziom złego cholesterolu, jednocześnie sprawiając, że tego dobrego jest w naszym organizmie znacznie więcej. Bardzo ważnym składnikiem, którego dostarcza codzienne spożywanie awokado są witaminy z grupy B – w szczególności witamina B6 – oraz kwas foliowy, szczególnie cenny dla ciężarnych. Awokado wyróżnia się też dobroczynnym wpływem na pracę mózgu. Dzięki dużej zawartości witaminy E zapobiega chorobie Alzheimera, a w początkowym stadium cofać jej rozwój. Potas z kolei reguluje ciśnienie i wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. Domowej roboty pasta z awokado jest więc dużo lepszym rozwiązaniem niż reklamowane, sztucznie utwardzane margaryny, które – rzekomo – mają uratować nas przed chorobami serca.