Właściwości komosy ryżowej
- 335 Views
- Redakcja nyb.pl
- 3 maja 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Komosa ryżowa z całą pewnością zasługuje na uwagę. Jest co prawda nadal dosyć droga i nie wszędzie dostępna, jednak jej właściwości rekompensują wydatek, warto zatem pokusić się o jej wykorzystanie przynajmniej od czasu do czasu. Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa, występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej oraz czarnej. Poszczególne gatunki nie różnią się znacząco, jeśli chodzi o skład, właściwości i wartości odżywcze. W innym tempie się gotują, mają nieco inną strukturę. Komosa ryżowa ma działanie pobudzające organizm. Zaliczana jest do grupy pokarmów rozgrzewających organizm, działa również oczyszczająco. Wzmacnia nerki, układ naczyniowo-sercowy, uzupełnia także niedobory witamin i składników odżywczych. Skutecznie przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera także dużo więcej wapnia niż mleko i jego przetwory. Odnajdziemy w niej także wszystkie aminokwasy, które pomagają przyswajać wapń, argininę oraz rzadko spotykaną w zbożach lizynę. Quinoa jest dobrą propozycją dla osób odchudzających się, a jednocześnie wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, mogą więc ją jeść nawet osoby uskarżające się na wahania cukru we krwi.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?