Wszystko o czarnym ryżu

W naturze występuje ogrom naturalnych, zdrowych zasobów. Warto o tym pamiętać zanim wybierze się jakiś syntetyczny odpowiednik – zawsze jest lepsze stosowanie czegoś, co pochodzi od przyrody, niż czegoś sztucznego. Jedną z takich bogatych i atrakcyjnych roślin które nadają się do spożycia, jest czarny ryż. Ma on zbawienny wpływ na organizm, ponieważ jest prawdziwą kopalnią wszelkiego rodzaju związków, witamin i utleniaczy. Zawiera dużo żelaza oraz witaminy B, których nierzadko brakuje. Co ciekawe, otręby czarnego ryżu są wstanie załagodzić objawy alergii, co jest kolejną ogromną zaletą. Nie inaczej jest w kwestii smaku, bo czarny ryż zachwyca swoim aromatem i na myśl przywodzi smak orzechów. Także restauracje, zwłaszcza te oferujące sushi, doceniły właściwości tego produktu i coraz częściej używają ich w przygotowaniu swoich potraw. Pewny minus stanowi zaś jego cena, bo około dziesięć złotych za paczkę (zakładając regularne żywienie się nim) potrafi poważnie wpłynąć na budżet wielu z nas.