Cynk w diecie sportowej

Cynk jest pierwiastkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Odpowiada za prawidłowy rozwój receptorów smaku i zapachu. Uczestniczy w syntezie DNA, RNA i białek, jak i reguluje obronność organizmu. Dzięki niemu zawdzięczamy piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest on wręcz niezbędny dla dzieci czy młodzieży, gdyż stymuluje rozwój płciowy i wzrost. Niedobór, jak i nadmiar cynku niesie ze sobą katastrofalne skutki. Zbyt niskie stężenie przyczynia się do obniżenia odporności, wypadania włosów, choroby skóry, brak apetytu, uczucie znużenia czy pogorszenie pamięci. Z kolei nadmiar (chociaż rzadko spotykany) może podwyższyć poziom złego cholesterolu we krwi. Cynk jest dostępny w każdej aptece w formie tabletek, ale dużo prostszą i przyjemniejszą metodą jest modyfikacja diety. Płatki owsiane z migdałami i gorące kakao na śniadanie; wątroba cielęca lub wieprzowa z kaszą gryczaną na obiad; kanapka z pieczywa żytnio-razowego z tłustym serem i salami na kolację, no i wreszcie tabliczka gorzkiej czekolady na podwieczorek.