Domowe krówki – nie takie trudne
- 331 Views
- Redakcja nyb.pl
- 17 kwietnia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Krówki, czyli słodkie karmelowe cukierki, to jedne z najbardziej popularnych łakoci. Niestety producenci słodyczy, zwłaszcza tych wytwarzanych na masową skalę, mogą czasem proponować konsumentom przysmaki niepotrzebnie wzbogacone o wątpliwej jakości ulepszacze, w rodzaju syropu glukozowo-fruktozowego. Tymczasem, stworzenie własnych cukierków toffi nie jest bardzo skomplikowaną sprawą, wymaga raczej pewnej cierpliwości. Aby je zrobić, wystarczy dysponować mlekiem, cukrem i pewną ilością wolnego czasu. Podstawowy przepis na krówki przewiduje podgrzewanie skondensowanego mleka z cukrem, do czasu aż masa stanie się złotobrązowa i zacznie smakowicie pachnieć. Niekiedy radzi się dodać do niej jeszcze nieco masła. Ostudzona, a następnie schłodzona w lodówce, wymaga już tylko pokrojenia na bardzo zachęcająco wyglądające kawałeczki. Dość nowoczesne, wegańskie podejście do tematu krówek, poleca wyrabiać je z mleka kokosowego, masła orzechowego, pozbawionej mleka margaryny i dowolnego zamiennika cukru.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?