Domowe krówki – nie takie trudne

Krówki, czyli słodkie karmelowe cukierki, to jedne z najbardziej popularnych łakoci. Niestety producenci słodyczy, zwłaszcza tych wytwarzanych na masową skalę, mogą czasem proponować konsumentom przysmaki niepotrzebnie wzbogacone o wątpliwej jakości ulepszacze, w rodzaju syropu glukozowo-fruktozowego. Tymczasem, stworzenie własnych cukierków toffi nie jest bardzo skomplikowaną sprawą, wymaga raczej pewnej cierpliwości. Aby je zrobić, wystarczy dysponować mlekiem, cukrem i pewną ilością wolnego czasu. Podstawowy przepis na krówki przewiduje podgrzewanie skondensowanego mleka z cukrem, do czasu aż masa stanie się złotobrązowa i zacznie smakowicie pachnieć. Niekiedy radzi się dodać do niej jeszcze nieco masła. Ostudzona, a następnie schłodzona w lodówce, wymaga już tylko pokrojenia na bardzo zachęcająco wyglądające kawałeczki. Dość nowoczesne, wegańskie podejście do tematu krówek, poleca wyrabiać je z mleka kokosowego, masła orzechowego, pozbawionej mleka margaryny i dowolnego zamiennika cukru.