Groźne oblicze tłuszczu palmowego
- 171 Views
- Redakcja nyb.pl
- 5 lutego 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Wzmiankę o oleju, czy też tłuszczu palmowym, daje się zauważyć na licznych etykietach produktów spożywczych, zwłaszcza tych z alejek ze słodyczami i dość mocno przetworzonym jedzeniem reprezentującym typ fast food. O ile jednak naturalny olej palmowy, pozyskiwany z owoców palmy oleistej, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i K oraz przeciwutleniacze wykazuje dobry wpływ na ludzki organizm, zupełnie inaczej jest z tłuszczem utwardzonym. To właśnie on, pozbawiony dobroczynnych składników, a będący źródłem szkodliwych tłuszczów trans, jest tak chętnie wykorzystywany przez producentów żywności. Skutki nagromadzenia utwardzonego tłuszczu palmowego w organizmie rozpoczynają się na niegroźnie brzmiącej ingerencji w jakość błon komórkowych, jednak poprzez podwyższanie poziomu złego i obniżanie dobrego cholesterolu, prowadzi to dość konsekwentnie do chorób układu krążenia i problemów z sercem. Nadmiar tłuszczów trans sprawia też, że organizm staje się mniej wrażliwy na poziom insuliny wydzielanej przez trzustkę, co z kolei grozi zapadnięciem na cukrzycę.

- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Jak przygotować batony proteinowe ?
- 24 czerwca 2020
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska
Trening łydek – alternatywy