Jak pić ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy traktowany jest już nie tylko jako dodatek poprawiający walory smakowe, ale również często stosowany jest jako lek na różnorodne dolegliwości lub wspomagacz procesu odchudzania. Co do właściwości leczniczych i odchudzających warto podejść nieco z przymrużeniem oka, bowiem nie wszystkie powszechnie znane właściwości znajdują potwierdzenie w badaniach lub opiniach lekarzy specjalistów, część z nich jest efektem przekazywanych z pokolenia na pokolenie mądrości ludowych. Jeżeli chodzi o wspomaganie odchudzania ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie większej ilości soków trawiennych, syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi tłuszczu – w rezultacie pomaga to spalać nadmiar zbędnego tłuszczu. Ocet zawiera śladową ilość kalorii dlatego w przypadku diety redukcyjnej warto zastąpić nim np. majonez. Pro zdrowotne właściwości ocet wykazuje poprzez obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganiu miażdżycy. Najzdrowszy będzie samodzielnie robiony. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki octu i miodu w małej ilości wody, pozostawić na kilka godzin i wypić.