O mlekach roślinnych słów kilka
- 354 Views
- Redakcja nyb.pl
- 9 lipca 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Sama nazwa: mleko roślinne jest tak naprawdę pewnym nadużyciem. W istocie rzeczy nie można bowiem mówić o mleku jako takim, raczej o formie napoju roślinnego. W przypadku smaku końcowego produktu możliwości są praktycznie nieograniczone. Mleko roślinne przygotować można z różnego rodzaju orzechów, nasion roślin strączkowych, zbóż czy ziaren. Rozróżnieniem ich jednak jest nie tylko smak, ale i właściwości końcowego produktu. Są dobrą propozycją dla osób, które nie tolerują laktozy lub mają problem z przyswajaniem białka mleka krowiego. Ułatwiają trawienie, poprawiają metabolizm, mogą stać się składnikiem deserów i potraw gotowanych. Z mlekiem roślinnym, które kupić można w sklepach, należy jednak uważać. Część z towarów stojących na półkach w supermarketach nie jest zdrowymi napojami, ale przesłodzonymi produktami, które do naszego zdrowia raczej się nie przyczynią. Dotyczy to w szczególności smakowych napojów sojowych oraz niektórych wersji mleka kokosowego. Tymczasem przygotowanie mleka roślinnego w domu nie jest skomplikowaną czynnością. Sieć pęka od przepisów i inspiracji, a jeśli tylko posiadamy blender, sprawa jest wyjątkowo prosta.

- 7 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 14 marca 2022
Dzienne zapotrzebowanie
- 23 lutego 2022
Płatki owsiane na mleku
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Dzienne zapotrzebowanie
Płatki owsiane na mleku
Ocet jabłkowy w diecie sportowej
Ciasta z warzyw
Jak działa dzięgiel chiński?
Jakich dań unikać na diecie
Torbiel bakera co to jest ?