O mlekach roślinnych słów kilka

Sama nazwa: mleko roślinne jest tak naprawdę pewnym nadużyciem. W istocie rzeczy nie można bowiem mówić o mleku jako takim, raczej o formie napoju roślinnego. W przypadku smaku końcowego produktu możliwości są praktycznie nieograniczone. Mleko roślinne przygotować można z różnego rodzaju orzechów, nasion roślin strączkowych, zbóż czy ziaren. Rozróżnieniem ich jednak jest nie tylko smak, ale i właściwości końcowego produktu. Są dobrą propozycją dla osób, które nie tolerują laktozy lub mają problem z przyswajaniem białka mleka krowiego. Ułatwiają trawienie, poprawiają metabolizm, mogą stać się składnikiem deserów i potraw gotowanych. Z mlekiem roślinnym, które kupić można w sklepach, należy jednak uważać. Część z towarów stojących na półkach w supermarketach nie jest zdrowymi napojami, ale przesłodzonymi produktami, które do naszego zdrowia raczej się nie przyczynią. Dotyczy to w szczególności smakowych napojów sojowych oraz niektórych wersji mleka kokosowego. Tymczasem przygotowanie mleka roślinnego w domu nie jest skomplikowaną czynnością. Sieć pęka od przepisów i inspiracji, a jeśli tylko posiadamy blender, sprawa jest wyjątkowo prosta.