Płatki owsiane na mleku są głównym składnikiem kilku diet będących podstawą cyklu redukcyjnego tkanki tłuszczowej. Dlaczego płatki owsiane są lepsze od pozostałych? Powodem jest fakt iż zawierają stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, przy wysokiej, bardzo korzystnej dla organizmu zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane można spotkać w trzech postaciach: pierwsza to płatki najmniej przetworzone (zatem są najlepsze i najzdrowsze) wymagające odpowiedniego czasu gotowania, druga to płatki górskie już częściowo przetworzone dlatego gotowe do spożycia są już po krótkiej chwili gotowania, trzecią grupę stanowią te najbardziej przetworzone tzw. błyskawiczne gotowe do natychmiastowego spożycia. Jednak ich walory spożywcze są bardzo mocno dyskusyjne. Płatki owsiane nie zawierają dużo kalorii, za do dają uczucie sytości na długi czas, dlatego są idealnym posiłkiem na śniadanie. Dodatkowo dostarczają niezbędnej do funkcjonowania energii na cały dzień. Może nie są zbyt smaczne, jednak można uatrakcyjnić je poprzez świeże lub suszone owoce.