Rehabilitacja glutenu

Kampania bezglutenowa, która jakiś czas temu przetoczyła się przez internet, media i blogi znanych osób, zrobiła więcej złego niż dobrego. Owszem, produkty bezglutenowe stały się łatwiej dostępne, co niewątpliwie uprościło codzienne funkcjonowanie chorym na celiakię, z drugiej jednak strony wiele osób popadło w przesadę, umieszczając bez przyczyny wszelkie produkty glutenowe na liście zakazanej. Produkty zawierające gluten warto byłoby zrehabilitować, zważywszy, że sam autor mody na non-gluten wycofał się ze swoich ustaleń, twierdząc, że badania zostały przeprowadzone w sposób nieprawidłowy, na niereprezentatywnej grupie badanych. Produkty zbożowe przez lata stanowiły podstawę ludzkiej egzystencji. Oczywiście, sięgając po nie, nadal najlepiej jest wybierać pieczywo oraz produkty zbożowe pełnoziarniste, jak najbardziej naturalne, a nawet pokusić się o samodzielne przygotowanie chleba w domu. Im mniej oczyszczone ziarno, tym zdrowszy produkt końcowy – tą zasadą powinniśmy się kierować, nie zaś wmawiać sobie nietolerancję glutenu, której nie posiadamy, a rezygnując z niego, mieć możemy w sposób wtórny.