Rehabilitacja glutenu
- 214 Views
- Redakcja nyb.pl
- 12 stycznia 2019
- Porady o siłowni i nie tylko
Kampania bezglutenowa, która jakiś czas temu przetoczyła się przez internet, media i blogi znanych osób, zrobiła więcej złego niż dobrego. Owszem, produkty bezglutenowe stały się łatwiej dostępne, co niewątpliwie uprościło codzienne funkcjonowanie chorym na celiakię, z drugiej jednak strony wiele osób popadło w przesadę, umieszczając bez przyczyny wszelkie produkty glutenowe na liście zakazanej. Produkty zawierające gluten warto byłoby zrehabilitować, zważywszy, że sam autor mody na non-gluten wycofał się ze swoich ustaleń, twierdząc, że badania zostały przeprowadzone w sposób nieprawidłowy, na niereprezentatywnej grupie badanych. Produkty zbożowe przez lata stanowiły podstawę ludzkiej egzystencji. Oczywiście, sięgając po nie, nadal najlepiej jest wybierać pieczywo oraz produkty zbożowe pełnoziarniste, jak najbardziej naturalne, a nawet pokusić się o samodzielne przygotowanie chleba w domu. Im mniej oczyszczone ziarno, tym zdrowszy produkt końcowy – tą zasadą powinniśmy się kierować, nie zaś wmawiać sobie nietolerancję glutenu, której nie posiadamy, a rezygnując z niego, mieć możemy w sposób wtórny.

- 3 stycznia 2021
Zwinięty liść – asana uspokajająca
- 9 października 2020
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
- 7 sierpnia 2020
Jak przygotować batony proteinowe ?
- 24 czerwca 2020
Zwinięty liść – asana uspokajająca
Czy ćwiczenia na triceps mogą być niebezpieczne ?
Jak przygotować batony proteinowe ?
Fa nutrition
L-glutamina dla kogo ?
Dlaczego warto jeść bataty ?
Wzmocnienie mięśni plank czyli deska
Trening łydek – alternatywy